Logo - Tandartspraktijk Leidsche Rijn

Trekken

Hoe wordt een tand of kies getrokken?

Als de kies erg vast zit of gekromde wortels heeft, zal hij er in delen worden uitgehaald: de wortels worden met een boor van elkaar gesepareerd worden en dan één voor één verwijderd worden. Van de behandeling voelt u alleen druk op de kaak en het trillen van de boor.

Het kan zijn dat een klein wortelpuntje afbreekt. De behandelaar kan het resterende stukje weghalen of kan besluiten het stukje wortel te laten zitten. Afhankelijk van de grootte van de wond, hoe erg de wond bloedt, etc. zal de tandarts beslissen of een extractiewond  gehecht moet worden.

Doorkomen verstandskiezen

De verstandskiezen zijn de laatste kiezen die doorbreken (tussen  18de en 22ste jaar). Een enkele keer zijn deze niet aangelegd. Het doorkomen van een verstandskies kan pijn veroorzaken. U kunt de pijn in eerste instantie verhelpen met paracetamol of ibuprofen. Mocht de pijn echter niet over gaan of krijgt u moeite met het open doen van uw mond, neem dan contact op met uw tandarts. Uw tandarts kan met behulp van een röntgenfoto zien hoe en of uw verstandskies doorkomt. Vervolgens neemt hij een beslissing over het al dan niet trekken van de verstandskies.

Na het trekken van een tand of kies

Bijt een half uur dicht op het gaasje, daarna mag u het weggooien. Blijft het nog bloeden, pak een nieuw gaasje (of een zakdoek). De eerste  half uur niet spoelen, niet eten en drinken.  De verdoving is na twee tot  vier uur uitgewerkt. Daarna kunt u de pijn bestrijden  met pijnstillers (paracetamol of ibuprofen).Mocht u bloedverdunners gebruiken en last hebben van nabloedingen, bel dan uw tandarts.

Probeer de eerste paar dagen na de ingreep het roken of alcohol drinken te vermijden: roken vertraagt het genezingsproces en alcohol geeft kans op een nabloeding. Mogelijk zullen losgelaten stukjes bot vanzelf uit de wond komen.

Reinigen van uw mond na het trekken van tanden of kiezen

Poets uw andere tanden zoals u normaal doet en doe voorzichtig in de buurt van de wond. U kunt de wond schoon houden met antibacterieel mondspoeling. (Corsodyl, Paroex, Meridol…)

Na bezwaren, gestoorde wondgenezing

Als u drie dagen nadat de tand is verwijderd heftige pijnen voelt opkomen, een dikke wang, slikklachten of koorts kan het zijn dat de bloedprop is losgeraakt  of dat voedselresten in de tandholte zijn gekomen. Het is belangrijk dat u naar uw tandarts gaat.

Tandartspraktijk Leidsche Rijn

Heb je een vraag of wil je je direct inschrijven?
Maak dan eenvoudig gebruik van onderstaande knoppen

Telefonische bereikbaarheid

Beste patiënt,

Vandaag zijn wij telefonisch niet bereikbaar van 08:00 tot 16:30 vanwege beperkte personele bezetting.
Voor spoedgevallen kunt u contact opnemen met 0800-8602.
Ook kunt u een email sturen naar: info@tplr.nl voor algemene vragen.
Deze zullen we waar mogelijk nog vandaag oppakken of de eerst volgende werkdag in behandeling worden genomen.

Excuus voor het eventuele ongemak,
Team TPLR